Waarom en hoe planten te snoeien?
Een uitbundige en weelderige groei van planten kan mooi zijn, maar planten zijn er zeker bij gebaat als ze minimaal twee keer per jaar gesnoeid worden. Gebruik hiervoor een scherpe en schone snoeischaar en ontsmet deze na gebruik met alcohol.
Belang van snoeien
Door planten te snoeien, bevorder je een evenwichtige opbouw van de plant. Een gezonde plant zal op eigen kracht overeind kunnen blijven staan en heeft dan geen ondersteuning van stokken nodig. Door goed te kijken naar de plant en daar te snoeien waar uitschieters groeien, behoud je op langer termijn de juist vorm in de plant. Dit noemen we vorm snoei.
Planten met bladeren die veel licht wegnemen aan de binnenzijde van de plant, moeten vooral in het najaar flink (maximaal 20%) teruggesnoeid worden. Hierdoor kan het zonlicht ook de bladeren die aan de binnenzijde van plant groeien bereiken. Dit noemen we licht snoei. Als bladeren te weinig zonlicht ontvangen, zullen ze afsterven. Planten die gesnoeid zijn, zullen nieuw blad aan gaan maken. Dit willen we stimuleren, dus dat noemen we verjonging snoei.
Mocht de plant last hebben van een plaag of ziekte en je bent er op tijd bij, dan kun je de aangetaste plantdelen weg snoeien. Een behandeling met een gewasbeschermingsmiddel er achteraan is aan te raden. Door de snoeischaar na afloop te reinigen met alcohol, voorkom je dat plagen en ziekten via de snoeischaar op andere planten overgedragen wordt.
Methode van snoeien
Over het algemeen kun je stellen dat je het beste net boven een zijscheut de tak weg knipt. Zo ontstaan er geen uitstekende takdeeltjes die in gaan drogen. Verwijder met de snoeischaar ook dood hout uit de plant. Op de plaats waar je geknipt hebt, kunnen plantensappen gaan stromen. Dep deze met een tissue weg. Sommige plantensappen kunnen hardnekkige vlekken op de vloer of kleding veroorzaken. Raak de plantensappen bij voorkeur niet aan met de huid. Sommige mensen zijn er allergisch voor.
Was na het snoeien goed je handen om te voorkomen dat je toch sappen op je huid hebt gekregen en hier wellicht te dicht mee bij je ogen komt. Bruine bladpunten kun je het beste met een gewone schaar knippen. Laat altijd een klein randje bruin, want als je in het verse bladgroen knipt, zal het blad altijd weer een nieuw bruin randje geven. Voor een Raphis palm gebruik je een speciale kartelschaar.
Wanneer snoeien
Als de plant te dicht, of naar één zijde uitgroeit, de plant uit vorm groeit of als de top te hoog is. Het laatste kan alleen indien meerdere koppen aanwezig zijn en plant nog sierlijk blijft. Bij voorkeur snoeien in voor-en najaar, maar het is wel het hele jaar mogelijk. Snoei nooit meer dan 20% van de plant in één keer weg.
Heb je een Dracaena, dan kun je deze het beste snoeien in januari en februari. De plant zal dan compacter groeien. Een Ficus in februari/maart voor nieuwe en compacte groei, In september/oktober de Ficus open snoeien, dit voorkomt veel bladverlies in de wintermaanden. Puur om vorm te behouden is tussentijds snoeien altijd mogelijk.
Heb je meerdere planten in een werkomgeving en zou je graag het snoeien van de planten professioneel laten verzorgen? Neem dan contact op met Bruinsma Natuurlijk om een afspraak te maken.