ProQr

ProQR is een biotechnologiebedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling van RNA-therapieën voor zeldzame genetische ziekten. Het bedrijf is gevestigd in Leiden. Bruinsma heeft de ontwikkeling van het kantoor vanaf het begin als plantenleverancier kunnen volgen. Het eerste contact kwam voort uit eerdere contacten bij een andere organisatie tussen de toenmalige facilitair manager en Bruinsma vertegenwoordiger Hans Millenaar.

Het eerste plantenplan was bescheiden en slechts enkele plantenbakken op de vloer en op de vensterbanken. Na de verhuizing naar een nieuw en groter pand werd architectenbureau Van Schie Architecten voor het ontwerp aangetrokken. Daarmee kwam de focus op een divers ontwerp van de afdelingen te liggen. Er werden thema’s bedacht zoals o.a. Ocean en Desert. In samenwerking tussen de architect, betrokkenen van ProQR en Hans Millenaar werd er een plantenontwerp gemaakt, gebaseerd op de thema’s waardoor de beplanting een onlosmakelijk onderdeel van het interieur ging worden. Groen was één van de belangrijkste factoren voor het onderscheiden van de afdelingen geworden.

Na enkele jaren wederom een uitbreiding van kantoorruimtes kwam er vooral de uitdaging om de industriële en donkere gangen te gaan voorzien van dermate veel groen dat het een ware oase zou worden. De ruim aanwezige verticale buizen die het industriële karakter vormen, de mogelijkheid de beplanting makkelijk te kunnen verplaatsen voor werkzaamheden aan de buizen en het ontbreken van daglicht waren de grootste uitdagingen.

Het werken met losse plantenbakken in diverse afmetingen in verplaatsbare ombouwbakken werd de definitieve oplossing. Het aanbrengen van balken voorzien van LED daglicht lampen boden de oplossing om een groot scala aan diverse tropische planten toe te kunnen passen. Tevens werden tussenliggende panelen bekleed met mos en verdiepte donkere plekken voorzien van hangende kunstplanten.

De intensieve samenwerking tussen de opdrachtgever, de architect, de aannemer die de verbouwing tot stand bracht en Bruinsma heeft geleid tot een complete uitvoering van de wensen, het creëren van een weelderige groene beleving in een eerst zeer industrieel en donkere omgeving. En dat zonder concessies aan het idee te hoeven doen. Het onderhoud van de beplanting wordt eens per maand door Bruinsma uitgevoerd om ook daarmee de klant compleet te ontzorgen.