Project De Vest

In Haarlem staan ​​82 splinternieuwe studentenwoningen van DUWO: De Vest. Ze zijn sinds eind 2022 bewoond. De woningen zitten in het gebouw van het voormalige Huis van Bewaring De Vest, op het terrein van de vroegere strafgevangenis De Koepel.

Omdat De Vest een mooi monumentaal historisch gebouw is, hebben veel woningen oude details: bogen, prachtige deur- en raamlijsten, hoge plafonds e.d. Ook de gang van het vroegere cellencomplex, waaraan de woningen liggen, is prachtig gerestaureerd.

Wens van de klant.

De lange gang waaraan de deuren naar de studentenwoningen liggen, had een huiselijke sfeer nodig. De strakke lijn moest doorbroken worden op een manier waarbij het mooie ritme van de deuren in de gang wel in tact moest blijven en de rustige uitstraling behouden blijft.

Wat hebben we gedaan?

Omdat de ruimte hoog is, heeft het groen volume nodig om impact te maken. Bruinsma Natuurlijk heeft voorgesteld om vier grote Ficus Lyarata bomen met een bolvormige kruin te plaatsen. Er is royaal natuurlijk licht en ruimte in de gang, waardoor de bomen nog groeimogelijkheden hebben. Het leerachtige blad van de Lyrata heeft een krachtige uitstraling en is door zijn volume in staat om geluidsgolven te verminderen. De boom is een echte klassieker die tegenwoordig weer helemaal hip is. Zo past deze boom perfect in deze omgeving met een lange geschiedenis, waar nu jonge mensen wonen.

Door om de bakken houten tuinbanken te plaatsen, krijgt de ruimte een extra huiselijke sfeer en dient deze ruimte tevens als ontmoetingspunt.