Het effect van een plantenwand in het interieur

shv

In winkels, kantoorpanden en een enkele keer bij iemand thuis, zie je een wand volledig begroeid met tropische planten. Je komt er niet onderuit dat het je aandacht zal trekken. Waarschijnlijk trekt het ons oog door de onlosmakelijke verbondenheid die mens en natuur met elkaar hebben.

In een omgeving waar de natuur aanwezig is, voelen wij ons meer op ons gemak, blijkt uit onderzoek. De populariteit van biophilic interior design, interieurontwerp met de natuur als uitgangspunt, stijgt de laatste jaren. In dit blog leg ik je uit wat het effect van een plantenwand in het interieur is en wat erbij komt kijken als je een plantenwand overweegt.

Esthetisch effect plantenwand

Esthetisch gezien hebben verticale tuinen, zoals plantenwanden ook wel genoemd worden, veel eigenschappen die door interieurspecialisten als zeer waardevol ervaren worden. Denk aan de variatie in groentinten die planten met elkaar hebben, de verschillende bladstructuren op de wand en het continue veranderende decor door groei. Een moderne, rustige en strakke uitstraling creëer je door de beplanting in de wand solitair te kiezen. Variërende plantensoorten aangebracht in banen geven een intrigerend lijnenspel. Voor de meest natuurlijke en weeldige uitstraling kies je een plantcombinatie met uiteenlopende groeivormen en vleks-gewijze opmaak.

Geluid reducerend en psychisch effect

Onderzoek van TU Delft wijst uit dat plantenwanden de akoestiek in een ruimte aanzienlijk kan verbeteren. De coëfficiënt voor geluidsabsorptie van een plantenwand ligt tussen 70 en 80 procent. Uiteraard afhankelijk van oppervlakte van de ruimte en plantenwand. Groen heeft om meerdere redenen een positief effect op het welzijn van de mens. Uit vele onderzoeken is gebleken dat planten o.a. creativiteit en een sneller herstel na ziekte kunnen bevorderen.

Duurzame waarde

Plantenwanden leveren een duurzame bijdrage aan o.a. werk- en leeromgeving. Door de waterverdamping van zo’n 500-800 cc per dag per m2 wordt de luchtvochtigheid in een ruimte verhoogd. Aangezien kantoren vaak een te lage luchtvochtigheid hebben, krijgen de mensen die er werken snel last van droge ogen, een droge keel en neus, geïrriteerde luchtwegen en hoofdpijn. Planten zijn tevens in staat om CO2 te consumeren, waardoor de lucht in een ruimte op natuurlijke wijze gezuiverd kan worden. Door verbetering van het kantoorklimaat zullen gezondheidsklachten verminderen.

Toepassing en verzorging van een plantenwand

Kies voor een plantenwand met een modulaire opbouw zodat maatwerk mogelijk is, zoals de Green Screen. Kleinere plantenwanden kunnen eventueel op plaatwerk aangebracht worden ipv rechtstreeks op de muur, zodat deze verplaatsbaar blijft. Er zijn ook kleinere plantenwanden op wielen die als een green roomdivider gebruikt kunnen worden.

Planten hebben verzorging nodig. Denk hierbij aan snoeien, controle op plantziekten en eventuele bestrijding hiervan, het toedienen van voeding en het schoonhouden van de beplanting. Bruinsma Natuurlijk kan de plantenwand installeren en de volledige zorg ervoor uit handen nemen middels een onderhoudscontract.


Plantenwanden kunnen een duurzame bijdrage leveren aan werk- en leeromgeving.
contact
U kunt ons altijd
bellen of mailen