• ma, 09/28/2015 - 11:55

Hydrocultuur; watergeven in de wintermaanden

'Een tekort aan water,’ wordt vaak gedacht als je een plant langzaam weg ziet kwijnen. Het tegendeel is meestal waar. Planten worden eerder verdronken dan dat ze verdrogen. Dit geldt zeker voor planten op een watergeefsysteem als hydrocultuur.

Rottend wortelgestel

Zodra de wortels van planten te lang in een te vochtige basis (aarde of korrels) staan, kan er geen zuurstof bij komen. De wortels gaan rotten en de plant zal langzaam of snel dood gaan. Het is niet eenvoudig om dit later nog te herstellen. Voor planten op aarde heb je redelijk groene vingers nodig om te weten hoeveel water nu precies gewenst is, maar voor planten op een watergeefsysteem als hydrocultuur geldt dat niet. Deze planten zijn voorzien van een meter waarop de waterstand af te lezen is. In de wintermaanden is het water geven tot de waterstand ‘optimum’ meestal voldoende. De waterstand moet minimaal één keer per maand op minimum staan en dient dan nog enkele dagen droog te staan. Om zeker te weten dat dit het geval is, kun je de plantenbak licht kantelen (mits deze niet te groot is) richting de meter. Indien de meter niet reageert, is er geen watervoorraad meer.

Hoeveelheid water

Planten op hydrocultuur kun je laten wennen aan één keer per maand water geven. Door steeds iets langer te wachten met opnieuw water geven als de plant droog staat, gaat de plant hieraan wennen. Zorg dat de plant niet langer dan een week droog staat. (uitzonderingen daargelaten) De wortels gaan op zoek naar water en worden daardoor gestimuleerd te groeien. Een krachtig wortelgestel is hiervan het resultaat. De hoeveelheid water die nodig is, verschilt per plantensoort. In volgende blogs zal ik wat dieper ingaan op veel voorkomende planten en het waterniveau. Planten die, zeker in de wintermaanden, heel weinig water nodig hebben zijn Beaucarnea’s, Dracaena’s, Yucca’s, Orchideeën en zo goed als alle soorten vetplanten. De Beaucarnea en Yucca hebben het vermogen om een watervoorraad aan te leggen in hun dikke houten stam. Indien deze stam te veel vocht gaat vasthouden, zal deze van binnenuit wegrotten. De stam moet hard aanvoelen. Zodra deze wat zacht aanvoelt is hij meestal niet meer te redden. Tenzij het een klein plekje is, stop dan zeker een maand met water geven. 

Heb je een plant op hydrocultuur en twijfel je aan de hoeveelheid te geven water? Stuur mij een email (helga@bruinsma-hydro.nl) met een foto van de plant en ik mail je gratis een watergeefinstructie.

Bekijk al het nieuws >