• do, 05/23/2019 - 00:00

10 onderhoudstips om je interieurbeplanting stralend groen te houden

Planten horen er helemaal bij als het over interieurinrichting gaat. Consumentenbladen als VT wonen en programma’s als RTL Woonmagazine staan bol van de tips hoe je de natuur het beste in huis kunt halen. En ook op de werkplek is interieurbeplanting niet meer weg te denken. Architecten en projectinrichters nemen plantenbakken, mos- en plantenwanden op in hun ontwerpen voor bedrijfsinterieurs. Planten geven sfeer, leveren zuurstof, reduceren schadelijke stoffen en geluid en verbeteren het klimaat. Het begint steeds meer door te dringen wat de natuur de mens te bieden heeft. Maar het stralend groen houden van al deze soorten van interieurbeplanting, is niet voor iedereen zo eenvoudig. Bruinsma Natuurlijk helpt je graag op weg om wat meer groene vingers te ontwikkelen met 10 onderhoudstips.

1. Geef interieurbeplanting voldoende licht

Met behulp van zonlicht zet de plant energie om in suikers, welke nodig zijn om de sapstroom op gang te houden, te verdampen en nieuwe plantdelen te vormen. Met te weinig licht, kan een plant niet in leven blijven, laat staan groeien. Over het algemeen geldt, hoe lichter groen het blad, hoe meer licht de plant nodig heeft. Regelmatig een plant draaien, helpt mee om de plant zich rondom goed te laten ontwikkelen. Ook kunstlicht kan bijdragen. Plantenlampen hebben een specifiek kleurenspectrum wat hierop afgestemd is. Te veel aan licht vinden sommige plantensoorten ook niet prettig, dan wordt het blad steeds lichter en soms wat glazig. Dan kun je de plant beter iets verder van het raam zetten.

2. Voorkom tocht

Soms willen we de ramen en deuren weleens lekker tegen elkaar open gooien voor frisse lucht. Hierdoor ontstaat er een lichte tocht die we als mens als prettig kunnen ervaren, maar interieurbeplanting vindt dit vaak niet fijn. De tocht brengt snel plagen als wolluis met zich mee, die zich graag in de plant nestelt en hem langzaam verzwakt.

3. Kou is funest

Het is belangrijk om te weten of je een binnen- of buitenbeplanting koopt. Tropische planten kunnen temperaturen onder de 15 graden Celsius slecht verdragen. De bladeren worden na het oplopen van de koude schade vrij snel zwart. Dit is dan ook vaak de reden dat interieurbeplanting in de winter een verhuizing slecht overleefd of vlekken in het blad vertoont. Soms worden planten even buiten gezet om af te sproeien. Doe dit dus niet bij lage buitentemperaturen of in fel zonlicht.

4. Het doseren van de watergift

De meeste planten op aarde zijn gebaat bij wekelijks een klein scheutje water. Echter, planten als Dracaena, Yucca, Beaucarnea, vetplanten en orchideeën kun je beter maar één keer in de 2- zelfs 4 weken water geven. Planten met houtachtige stammen, slaan hun water op in de stam en als deze buffer niet tijdig door de plant gebruikt wordt, gaat de stam rotten en overleeft de plant dit niet.  Wil je het onderhoud aan de planten voor jezelf makkelijk maken? Koop dan interieurbeplanting op hydro of semi hydrocultuur, dan geeft de waterstandmeter precies aan wanneer de plant dorst heeft.

5. Voeding

Een plant heeft naast water ook voedingsstoffen nodig voor groei en vorming, het aanmaken van bladgroen, wortelontwikkeling en het weerbaarder maken tegen ziekten. Er zijn diverse voedingssoorten welke meegegeven kunnen worden met de watergift, of als korrels los gestrooid kan worden. Het voorjaar en de zomer zijn de beste seizoenen hiervoor.

6. Snoeien van interieurbeplanting

Veel blad in een plant is mooi voor de uitstraling, maar het snoeien van planten is wel belangrijk om de plant gezond te houden. Snoeien is nodig om de plant in verhouding tot zijn bak goed in vorm te houden, om de plant jong te houden en daardoor minder vatbaar voor ziekte en plagen wordt. Bij planten die een grote lichtbehoefte hebben, is het ook belangrijk om dichte kruinen open te snoeien om meer licht in de kern toe te laten, zodat ook het blad dicht op de stam zich blijft ontwikkelen.

7. Plagen en ziekten

Plagen en ziekten zijn niet altijd makkelijk te herkennen en te zien met het blote oog. De meest voorkomende plagen in interieurbeplanting zijn spint, trips en luizen. Wegens de bescherming van het milieu zijn er steeds minder middelen verkrijgbaar die deze plagen tegen gaan. In kantoren kan er goed gewerkt worden met biologische middelen, zoals natuurlijke vijanden. Als particulier kun je met een loep goed kijken wat je ziet en bij een tuincentrum hier middelen voor kopen. Je kunt spintdraadjes ook zo veel mogelijk uit de plant stoffen of snoeien en met bladglans kun je luizen aanpakken, omdat ze dan plakkerig worden en dit niet overleven. Ook kan haarlak in lage dosering nog weleens werken.

8. Blad knippen

Soms worden bladeren voor een klein gedeelte bruin, of alleen de puntjes. Je kunt dit met een schaar afknippen, maar laat dan een heel klein randje bruin zitten. Zodra je in het verse groen knipt, gaat ook daar weer een bruine rand ontstaan.  Voor planten als een Rhapis zijn speciale kartelscharen, omdat de rand van het blad van nature kartelvormig is. Ook hiervoor geldt, knip niet in het verse groen.

9. Dood hout verwijderen uit interieurbeplanting

Vooral planten die aan de binnenkant veel blad hebben laten vallen, door bijvoorbeeld te weinig licht, houden dan binnenin alleen houten stammetjes over. Dit geeft een onverzorgde uitstraling. Met een snoeischaar kun je het dode hout diep wegsnoeien.

10. Geen andere vloeistoffen

Koffie en thee drinken, kun je beter met de buurvrouw of met collega’s doen, want planten vinden dit echt niet lekker en kunnen er zelfs aan dood gaan. Vooral de suiker en melk hierin zorgen ervoor dat de plant op langer termijn gaat stinken. In kantoren is dit een regelmatig voorkomende situatie. Laat ook het schoonmaakteam even weten dat het laatste beetje water met schoonmaakmiddel in de gootsteen hoort en niet in de plant. Een leuk gedichtje wat een klant van Bruinsma ooit voor Bruinsma heeft gemaakt is als volgt:

Een plant zei:

Lieve mensen, doet u mij een plezier

En gooi geen k(oude) koffie of andere vloeistoffen hier!

Een wijs mens gebruikt zijn verstand,

En gooit geen koffie bij een plant.

Anders ben ik de hele nacht op,

En gooi ik morgen Pokon in jouw koffiekop!!!

Mocht na deze 10 tips de verzorging van de interieurplanting nog niet lukken, of je vindt het erg veel werk, denk dan eens aan een professioneel onderhoudscontract. Dit is zeker voor interieurbeplanting op de werkplek aan te raden. Bruinsma Natuurlijk helpt je graag bij het stralend houden van de planten.

Bekijk al het nieuws >