Kunstplanten of echte planten op kantoor?

kunst en echt

Je wilt jouw werkomgeving leuk inrichten met onder andere planten, maar wat moet je nu kiezen, kunstplanten of echte planten? Er zijn felle tegenstanders van kunstplanten, omdat met name de kwaliteit van deze ‘plastic’ planten tien jaar geleden nogal wat te wensen over liet. Aan de andere kant zijn ze wel makkelijk, want ze hoeven niet verzorgd te worden. Met deze blog wil ik jou inspireren door je in te laten zien dat je misschien niet eens een keuze hoeft te maken.

Echte planten op kantoor

De meeste mensen zijn gek op natuur om zich heen en voelen zich daardoor ook relaxter. Hier zijn genoeg redenen voor, want planten leveren zuurstof, halen schadelijke stoffen uit de lucht, verhogen de luchtvochtigheid en reduceren geluidsoverlast. Dit heeft als gevolg dat mensen zich comfortabeler voelen, minder klachten hebben aan luchtwegen en ogen en minder stress zullen ervaren.

Ook hebben planten op kantoor een sierwaarde en worden als gezellig ervaren. Mensen die echte planten in hun werkomgeving hebben staan, zijn bewezen productiever. Een heel goede reden dus om te investeren in echte planten op kantoor. Aan de andere kant hebben echte planten verzorging nodig en niet iedereen beschikt over groene vingers en/of tijd om dit succesvol te doen. Een onderhoudscontract afsluiten bij een interieurbeplanter is dan wel aan te raden als je de planten op kantoor fris en mooi wilt houden.

Hippe kunstplanten

Het voordeel van kunstplanten is dat ze geen licht, water en voeding nodig hebben. Hierdoor ben je niet beperkt en kun je uit alle soorten kunstplanten kiezen. Als je voor een goede kwaliteit gaat, zijn de kunstplanten vaak gemaakt van een rubberachtig materiaal. De meest hippe plantensoorten worden nagemaakt en zijn nauwelijks meer van echt te onderscheiden. Net als met echte planten, kun je met kunstplanten ook complete plantenwanden maken, die ware eyecatchers kunnen vormen in bijvoorbeeld een bedrijfsentree.

Een nadeel van kunstplanten is dat ze geen zuurstof leveren, geen schadelijke stoffen afbreken en niet de luchtvochtigheid verhogen. Ook veranderen ze in de loop der tijd niet qua uitstraling, omdat er geen leven en groei in zit. Het positieve effect op het welzijn van de kantoormedewerker is dus minder dan met echte planten.

Combineer echte planten op kantoor met kunstplanten

Wil je ‘best of both worlds’, dan adviseer ik om een combinatie te maken van kunstplanten en echte planten. Ga in ruimten waar niet genoeg licht is, of daar waar je planten hoog in de lucht wilt hebben, voor een goede kwaliteit kunstplanten. En wil je graag een plantenwand, maar heb je geen budget om deze te laten verzorgen, kies ook hier dan voor kunstplanten.

Ruimten met voldoende licht vragen om echte planten en de mensen die hier werken verdienen ook het positieve effect wat echte planten met zich meebrengen. De sfeer die echte planten geven en dynamiek door de groei die deze planten doormaken is essentieel voor een echt positieve beleving op de werkplek. Met echte planten gebeurt er wat en dat geeft energie. Kortom, maak een mooie mix en match met kunst en echt. Bruinsma Natuurlijk helpt jou graag bij het maken van een mooi groenplan!

Maak een vrijblijvende afspraak met onze groenadviseur.


Helga
Net als met echte planten, kun je met kunstplanten ook ware eyecatchers vormen.
contact
U kunt ons altijd
bellen of mailen