Klant Amsterdam Zuid-As

Oorspronkelijke opdracht
In 2013 betrok onze klant uit Amsterdam, haar Nederlandse hoofdkantoor op de Zuid-As. In 2017 is hun werkomgeving op de schop genomen en opnieuw ingedeeld door Architect Henry J. Lyons uit Ierland. De klant was concreet op zoek naar de volgende invulling van het pand met planten:

  • Een aantrekkelijk groenplan.
  • Een groenplan dat positief verrast.
  • Duurzaam.
  • Hoogwaardige kwaliteit.
Keuzes maken
In het definitieve ontwerp is bewust gekozen voor plantenwanden zonder geautomatiseerd watergeefsysteem. Deze duurzame, energiezuinige plantenwanden dragen bij aan een gezonde en vitale werkomgeving. De plantenwanden zijn door Bruinsma Natuurlijk zelf ontworpen, waarbij door jarenlange ervaring met diverse soorten plantenwanden is gebleken, dat technische storingen overbodig en risico’s uit te sluiten zijn. De plantenwanden creëren in dit project een echte blikvanger en zorgen daarnaast voor geluidsreducering. Plantenbakken die de basis vormen van de plantenwanden zijn volledig recyclebaar. De keuze van de beplanting is in overleg met architect en Bruinsma willekeurig gemengd, wat de uitstraling zeer levendig maakt. Op advies van inschrijver is extra groeilicht aangebracht waar de plantenwanden zijn geplaatst.

Naast de plantenwanden is er gekozen om in het restaurant twee grote tropische bomen te plaatsen. Deze bomen zorgen voor een indrukwekkend aanzicht en hebben door hun luchtige en transparante bladgroei een rustige en elegante uitstraling. In het restaurant zijn op maat gemaakte plantmeubels voorzien van lage beplanting die in proportie staan met het meubel, maar als een afscheiding dienen en op deze manier genoeg privacy bieden. De plantmeubels zijn tot stand gekomen na overleg tussen meubelmaker en Bruinsma, zodat deze voldoen aan de eisen die gesteld worden om deze te kunnen gebruiken als plantenbak. Denk hierbij vooral aan maatvoering voor de beplanting.

De eerste en tweede etage zijn voorzien van op maat gemaakte plantmeubels met rondom een zitmogelijkheid voor informeel overleg. De plantmeubels zijn ingericht met verse Orchideeën, die om de twee maanden gewisseld worden.

Bruinsma is overgegaan van traditionele bestrijdingsmiddelen op groene, duurzame gewasbescherming. Inschrijver vindt het belangrijk om problemen te voorkomen en adviseert en kiest bij het ontwerp en de aanleg al voor sterkere plantenrassen en kiest voor een beschermingsmiddel dat het milieu het minst belast, dus zonder chemicaliën, maar biologische oplossingen.