Interview met een klant en zijn architect

Biotechnologiebedrijf ProQr in het groen

Interview met klant en architect

In 2020 had Bruinsma Natuurlijk de eer om biotechnologiebedrijf ProQr uit Leiden in te richten met beplanting en mos. Lees hier een toelichting op en bekijk foto's van dit stijlvolle project waarvan het interieur is ontworpen door Van Schie Architecten.

Met Kevin Eijkemans, manager faciliteiten en veiligheid bij ProQr en Daan van Schie, de architect, had onze collega Hans Millenaar een kort gesprek over de groenbeleving in de werkomgeving van ProQr.

Gesprek met Daan van Van Schie Architecten:

Daan, hoe ben jij betrokken geraakt bij de klant ProQR en wat was de specifieke uitvraag en wens naar jou als architect ontwerper?

We zijn sinds 2015 betrokken bij de ProQR waarbij eerder de 1e verdieping hebben ontworpen, waar Bruinsma ook al bij betrokken was. ProQR is de afgelopen jaren flink gegroeid en dus werd besloten om uit te breiden naar de tweede verdieping van hetzelfde pand. Ons ontwerp voor de tweede verdieping vormt een rustige tegenhanger van het actieve, dynamische en speelse interieur op de eerste verdieping. De kleurstelling is kalm en door de het gehele kantoor loopt een groene as met planten die actief koelen en de lucht zuiveren.

Hoe heb je de samenwerking ervaren in het ontwerp en aanleg van de groenprojecten met ProQR, de aannemer en Bruinsma?

De nauwe samenwerking die wij hebben met ProQR werkte door in de samenwerking met Bruinsma waardoor het project een eindresultaat laat zien van de gebundelde kennis en kunde.

Voldoet het uiteindelijke resultaat wat betreft het vergroenen van met name de gangen aan de verwachtingen die jij had als ontwerper?

Het is leuk om te zien dat ieder mens positief reageerd op het natuurlijk groen, dat was het idee maar overstijgt de verwachtingen

Hoe belangrijk is voor jou beplanting in een interieur op de schaal van 1 t/m 10?

De connectie met de natuur raken we als modern mens soms kwijt, het is mooi om groen dan terug te brengen in de werkomgeving. Een 9.

Zou je de meerwaarde van Bruinsma als het gaat om groenprojecten in een paar woorden kunnen omschrijven?

Als ontwerpers hadden wij een idee van wat het gevoel moest zijn bij het eindresultaat, de soort beplanting, belichting en combinatie zijn verder ingevuld door Bruinsma/Hans Millenaar. Het uiteindelijke resultaat is hierdoor meer dan de som der delen en reflecteerd de prettig samenwerking.

Gesprek met Kevin van ProQr:

Kevin, op de kantoorlocatie van ProQR in Leiden is bewust gekozen om een complete groene beleving te realiseren. Wat zijn de belangrijkste redenen hiervoor geweest?

We zijn gefocust als bedrijf, en zeker het facilities team, op het “werkgeluk” van onze collega’s. Op deze manier willen we onze collega’s naast een mooie omgeving ook een gezonde omgeving bieden.

En hoe heb je de samenwerking ervaren in het ontwerpen van de groenprojecten tussen de architect, ProQR en Bruinsma?

De samenwerking was een echte prettige hybridevorm waarin de verschillende partijen/specialisten per onderwerp elkaar in de grijze (overlappende) gebieden durfden en konden stimuleren om een stapje verder te denken.

Kun je iets vertellen over hoe het uiteindelijke resultaat ervaren door de ProQR medewerkers en bezoekers?

Als zeer positief, ik heb er alleen maar complimenten over gekregen en de vraag: is dat echt? Bruinsma doet naast de aanleg ook het complete onderhoud van de beplanting.

Hoe zou je de meerwaarde van Bruinsma voor ProQR in een paar woorden kunnen omschrijven?

Door onze samenwerking met Bruinsma zijn wij een groen kantoor waarin de planten nog meer als een visitekaartje voor ons kantoor gelden.


medewerker-hans
Ben jij klant of leverancier van Bruinsma en ben je trots op jouw groenproject en wil je daarover in gesprek? Neem contact op met Hans!
contact
U kunt ons altijd
bellen of mailen