Blog: Ontwerp een indrukwekkend horeca interieur met planten

Horeca met groendesign

Blog: Horeca 1
Blog: Horeca 2
Blog: Horeca 3
Blog: Horeca 4

Als ik kijk naar het enorme aanbod aan restaurants en bars in steden als Amsterdam, Haarlem en Utrecht, realiseer ik mij dat je flink wat onderscheidend vermogen moet hebben als horeca bedrijf om doorlopend je zaak vol te hebben.

Wat me opvalt is dat op mooie dagen de terrassen aan het water en terrassen met veel planten het eerste vol zitten. Steeds meer horeca interieur ontwerpers en horeca ondernemers zien hoe je met planten, mossen en andere elementen uit de natuur een indrukwekkende sfeer neer kunt zetten waarmee de aandacht en dus klanten getrokken worden.

Horeca met groendesign in Nederland

Café diner ’t Weesperplein in Weesp heeft twee grote bomen midden in het restaurant staan. Echte stammen, opgestoken met kunstbladeren en daartussen bolverlichting. Je waant je op een intiem dorpsplein. Onlangs zijn diverse wanden bekleed met mossen, waardoor de natuurlijke uitstraling nog krachtiger is en tevens het geluid van de pratende gasten gedempt wordt. De stadse binnentuin achter het restaurant sluit naadloos aan op het groene interieur.

Het Corendon hotel in Badhoevedorp heeft een koffiebar laten voorzien van een meterslange plantenwand. De sfeerverlichting op de wand zorgt voor een extra mysterieus effect. Ook de bar in de centrale hal en het restaurant zijn rijk voorzien van groen. Deze vakantiegigant weet als geen ander dat groen mensen aantrekt, rust brengt, mensen langer laat blijven en ze dus meer zullen besteden. Dit blijkt ook uit onderzoeken die in diverse winkelcentra zijn gedaan onder winkelend publiek, voor en na het aanbrengen van interieurbeplanting.

Inspirerende horeca interieurs in het buitenland

Ook top designers in het buitenland weten de horeca om te toveren tot culinaire paradijzen. Vooral in Aziatische landen zie je dat er met planten en verlichting spectaculaire inrichtingen worden gemaakt. Vaak is de horeca daar geheel of gedeeltelijk in de buitenlucht, waardoor planten eenvoudiger toe te passen zijn.

Bron: Pinterest

Aandachtspunten bij groenontwerp in horeca

Daglicht en planten

In bars en restaurants is de hoeveelheid daglicht meestal niet optimaal voor het toepassen van levende planten. Met specifieke ledverlichting kan dit vaak wel naar het juiste niveau gebracht worden. Met deze verlichting kan er tevens een special effect in het groen gemaakt worden, waardoor het nog dynamischer en spannender wordt. Ook kunnen er kwalitatief hoogwaardige kunstplanten of -blad toegepast worden, waardoor hetzelfde effect verkregen wordt. Mossen zijn niet afhankelijk van licht en kunnen zelfs beter iets donkerder hangen.

Ruimte en akoestiek

In de horeca is iedere vierkante meter vloeroppervlakte van belang om zoveel mogelijk gasten te kunnen ontvangen. Door met hangplanten in de lucht of slanke bomen met grote kruinen te werken, hoeven deze meters niet opgeofferd te worden. Ook hierbij is het interessant om met bolverlichting of lampenkappen van natuurlijke materialen ertussen te werken. Een andere werkwijze zijn planten- of moswanden. Het extra voordeel hiervan is dat je ook op akoestisch gebied een verbetering kunt aanbrengen.

Temperatuur

Tropische beplantingen, die toch vaak het mooiste zijn, hebben een omgevingstemperatuur van minimaal 15 graden Celsius nodig. Belangrijk is dus dat de nachttemperatuur ook dit niveau haalt. Het is aan te raden beplanting niet dicht bij openstaande deuren of ramen te plaatsen i.v.m. tocht en kou. Met kunstbeplanting en mossen vormen deze factoren geen belemmeringen.

Inspiratie

Met platmos, bolmos en rendiermos kun je heel gevarieerd werken. Het mos kan aangebracht worden op losse, op maat gemaakte, panelen die, net als een schilderij, tegen de wand gehangen kunnen worden. Denk hierbij aan letters, logo’s of vlakken met strakke of gemixte ontwerpen. Om inspiratie op te doen voor het toepassen van beplanting, kun je een bezoek brengen aan het Green Creations Centre in De Kwakel (omgeving Amsterdam).

Hier kun je zelf beleven wat groen doet en veel verschillende toepassingsmogelijkheden zien. Een groenadviseur kan je verder helpen bij het uitwerken van een maatwerk groenconcept. Op Pinterest kun je ook het bord horeca interieurs volgen met beeldmateriaal van diverse horeca waarin groen toegepast is. Verder biedt Floriworld (opening juli 2020) je een totale beleving in de planten- en bloemenwereld waaruit ook zeker veel inspiratie te halen is.


Is jouw interesse gewekt?
Wij denken graag met je mee om je te helpen met een oplossing die past bij jouw bedrijf. 
contact
U kunt ons altijd
bellen of mailen