Een verticale plantenwand in een publieke ruimte; een goed idee!

Een verticale plantenwand in een openbare ruimte, je ziet het steeds meer en het is dan ook absoluut een topidee! Een verticale plantenwand kan een publieke ruimte echt opfleuren. Het voegt niet alleen een natuurlijk element toe, maar het kan ook de luchtkwaliteit verbeteren, het gevoel van rust en welzijn bevorderen en zelfs de akoestiek verbeteren. Bovendien is het een eyecatcher die mensen aanmoedigt om de ruimte te verkennen en ervan te genieten.

De toepassingen van verticale plantenwanden zijn divers en omvatten onder andere openbare parken, winkelcentra, kantoorgebouwen, restaurants, ziekenhuizen, hotels en woningen. Door hun veelzijdigheid en voordelen zijn verticale plantenwanden een aantrekkelijke optie voor het vergroenen van publieke ruimtes en het verbeteren van de leefomgeving.

Een verticale plantenwand biedt tal van voordelen.

Verbeteren van de luchtkwaliteit is misschien wel het mooiste en beste voordeel van de verticale plantenwand. Het werkt eigenlijk heel simpel. Planten absorberen kooldioxide en andere verontreinigende stoffen, waardoor de luchtkwaliteit verbetert en de atmosfeer gezonder wordt voor mensen om in te ademen. Planten geven zuurstof af. Betere lucht geeft meer energie en dat merk je als bezoeker of als medewerker in een ruimte waar verticale plantenwanden zijn geinstalleerd.

Een ander heel belangrijk voordeel van een verticale plantenwand is dat de wand efficiënt gebruik maakt van de, vaak beperkte en dure, ruimte. Vooral in kantoren maar ook in winkelcentra en ziekenhuizen is de ruimte beperkt en kostbaar. Een verticale plantenwand neemt dan relatief weinig ruimte in en biedt de voordelen van horizontale beplanting. Verticale plantenwanden kunnen worden geïnstalleerd op muren, hekken, gevels en andere verticale oppervlakken.

Een verticale plantenwand voegt een natuurlijk en groen element toe aan de omgeving, wat visueel aantrekkelijk is en bijdraagt aan een positieve sfeer en beleving van de ruimte. Maar daarnaast heeft het ook een hele positieve invloed op het geluid. Planten kunnen geluidsgolven absorberen en de akoestiek verbeteren, waardoor geluidsoverlast in drukke publieke ruimtes wordt verminderd.

Mensen hebben een aangeboren behoefte aan verbinding met de natuurlijke wereld, dit noemen we biophilic design. Door groen, middels verticale plantenwanden, te integreren in gebouwen en in de bebouwde omgeving, ondersteunen we het concept van biophilic design, wat inhoudt dat het welzijn en de productiviteit van medewerkers en bezoekers verbeteren.

Verticale plantenwanden buiten helpen bij het verminderen van warmte in dichtbebouwde gebieden. Een verticale buitenwand kan zorgen voor schaduw, maar het kan ook de buitentemperatuur verlagen en de verdamping verhogen. Dit merken de bewoners en hier profiteren ze van.

Verticale plantenwanden buiten bieden een prettig leefgebied en een voedselbron voor insecten, vogels en andere dieren, waardoor de biodiversiteit wordt bevorderd, zelfs in stedelijke omgevingen.

Samenvattend kunnen we stellen dat een verticale plantenwand zowel binnen alsook buiten veel voordelen biedt voor bewoners, medewerkers en bezoekers. Met onze beperkte ruimte in Nederland zouden we vaker voor een verticale plantenwand moeten kiezen, zowel binnen als buiten.


Helga
Een verticale plantenwand een goed idee? Laat u adviseren door een van onze specialisten.
contact
U kunt ons altijd
bellen of mailen