Synergie tussen meubels en planten

De Perfecte Synergie Tussen Meubels en Planten: Tips voor Ontwerpers

Als interieurbeplanter worden we regelmatig gevraagd om plant-meubelcombinaties te realiseren. Dit soort meubels biedt niet alleen een visueel aantrekkelijk effect, maar draagt ook bij aan een gezonder en levendiger interieur. Het ontwerpen van meubels waarin planten een integraal onderdeel vormen, vereist echter een doordachte aanpak en behoort dus in de design & build fase van het project. 

Hier zijn enkele essentiële tips voor ontwerpers en meubelmakers.

1. Kies de Juiste Planten en Bakken voor de Ruimte

Bij het selecteren van de planten houden we rekening met de omgeving waarin de planten zullen staan, zoals licht, luchtvochtigheid en temperatuur. Daarnaast is het belangrijk om bakken te ontwerpen die qua vorm en maatvoering geschikt zijn voor de beoogde beplanting.

Bij langwerpige bakken, bijvoorbeeld als afscheiding van werkplekken, is het essentieel dat de diepte en breedte voldoende zijn. Voor hydrocultuurbeplanting met een planthoogte van 300 tot 1000 mm boven de bakrand, moet de binnenwerkse breedte minimaal 200 mm zijn, met een diepte van 250-300 mm. Bij langere bakken van enkel plaatmateriaal is het raadzaam om, om de 600 mm een tussenschot te plaatsen om te voorkomen dat de bakken rond gaan staan of bij de hoeken wijken.

Bij semi-hydrobeplanting en hogere beplanting tot 2000 mm is een binnen diepte van 350 mm aan te raden. Overleg met de interieurbeplanter is cruciaal om verrassingen te voorkomen, zeker als het om grote bomen gaat. Bij ronde bakken is de kans op uitbuigen kleiner, maar ook hier geldt dat overleg noodzakelijk is om de juiste plantdiepte en constructie te bepalen.

2. Waterbeheer en Waterdichtheid

Een veelvoorkomend probleem bij plant-meubelcombinaties is waterbeheer. Het is belangrijk dat de plantenbakken waterdicht zijn om te voorkomen dat het meubel door water wordt aangetast. Hiervoor kan EPDM waterbouwfolie van minimaal 1 mm dikte worden gebruikt. Deze oplossing is betrouwbaar en duurzaam, en voorkomt roestproblemen die vroeger vaak optraden bij verzinkte binnenbakken. Een goede afstemming tussen de meubelmaker en de interieurbeplanter in de ontwerpfase kan veel problemen en kosten besparen. Het EPDM kan door de interieurbeplanter aangelegd worden.

3. Integratie van Verlichting Licht is essentieel voor de groei van planten

Planten hebben ongeveer 12 uur per dag licht nodig met een specifiek kleurenspectrum. Bij plant-meubelcombinaties is het belangrijk om de locatie van het meubel te overwegen: zorg ervoor dat er voldoende daglicht is, of integreer kunstlicht dat via een schakelklok kan worden aangestuurd. Dit kan subtiel worden weggewerkt in het ontwerp en zorgt ervoor dat de planten de juiste hoeveelheid licht krijgen, ongeacht de locatie.

4. Afwerking binnenzijde

Een afwerking met tempex aan de binnenzijde kan helpen om druk op te vangen en condensvorming te voorkomen. Het is belangrijk om te zorgen voor een gladde binnenafwerking zonder obstakels, om wortelgroei en beschadiging van het materiaal te voorkomen.

Conclusie

Het combineren van planten en meubels biedt talloze mogelijkheden om interieurs te verrijken. Zeker als het om biophilic design gaat. Door goed na te denken over de juiste planten, de bouw van plantenbakken, waterbeheer, verlichting en materiaalkeuze, kunnen ontwerpers meubels creëren die zowel esthetisch aantrekkelijk als functioneel en duurzaam zijn. Een goede samenwerking tussen de ontwerper, meubelmaker en interieurbeplanter is daarbij essentieel. Als je Bruinsma Natuurlijk zo vroeg mogelijk betrekt bij het ontwerp van plantmeubels, dan helpen we direct met creatieve ideeen, technische kennis en past het ook binnen het budget.


Helga
Wil je advies over het inrichten of ontwerpen van plant-meubelcombinaties, neem dan contact met ons op via info@bruinsmanatuurlijk.nl
contact
U kunt ons altijd
bellen of mailen