Adyen

Project Adyen i.s.m. ontwerpbureau TANK

Behoefte van de klant

Adyen heeft ontwerpbureau TANK uit Amsterdam opdracht gegeven om het interieur te ontwerpen voor hun vestigingen aan en achter het Rokin in Amsterdam. Het gemaakte ontwerp kenmerkt zich met het gebruik van veel opgemetselde muurtjes van klassieke bakstenen om werkplekken van elkaar te scheiden en looproutes aan te brengen. De opgemetselde muurtjes zijn veelal gecombineerd met inbouw plantenbakken. In de basement zijn vaste plantenbakken met een glooiend ontwerp gemaakt voor een binnentuin achtig effect. In de lucht in de entrees van de panden zijn maatwerk lampen gemaakt die lijken op zwevende plantenbakken. Het toepassen van veel groen was een belangrijk aspect in het ontwerp om de pandgebruikers een gezonde, inspirerende en cosy werkplek en ontspanningsruimten te geven.

Aanpak

Plantenbakken en potten

Bruinsma Natuurlijk werd vanaf het begin van het interieurontwerp door TANK al betroken bij de plannen. Met behulp van moodboards en plattegronden waren de ruimten en sfeerimpressie goed inzichtelijk. Omdat terracotta goed past bij de bakstenen muurtjes, is ervoor gekozen om veel kleine potten in diverse maten op de muurtjes toe te passen. Bij rondzits die fungeren als overleg en flexplekken zijn diverse maten terracottapotten van klein tot heel groot toegepast die speels geplaatst zijn om veel dynamiek en een huiselijk gevoel te creëren.

Plantenkeuze

Samen met de facilitaire dienst en ontwerpers van TANK heeft Bruinsma diverse leveranciers bezocht om ‘apartere’ maar sterke planten uit te zoeken voor op de muurtjes. De planten voor bij de rondzits zijn heel weelderig gekozen. In lange maatwerkplantenbakken is gekozen voor een mix van diverse plantensoorten variërend in hoogte voor speelsheid.

Lichtsituatie

Om een goed beeld te krijgen van de lichtsituatie in het pand is Bruinsma diverse keren op de bouwlocatie geweest. In de basement bleek geen natuurlijk licht te zijn. Om te voorkomen dat er te veel plantenlampen toegepast zouden moeten worden, waardoor de gewenste sfeer in het gedrang kwam, heeft Bruinsma geadviseerd om een combinatie van grote echte planten (waarop spots gericht zijn) en weelderige onder beplanting in kunst toe te passen. Ditzelfde is gedaan in de lampen in de entree. Doordat deze hoog hangen, kon hier slecht daglicht bij komen. De binnenkant van de lampen zijn ingericht met kunstbeplanting en de randen met echte hangplanten, zodat het toch een heel natuurlijk beeld geeft. Bijkomende voordeel is dat alleen de echte planten water nodig hebben, waardoor het watergewicht in de lamp beperkt blijft.

Uitvoer

De drie panden zijn gefaseerd, in een tijdbestek van ongeveer anderhalf jaar, ingericht. Doordat er veel tocht in de entrees blijkt te zijn en de airconditioning op enkele plekken stevig aan staat, zijn er enkele echte planten vervangen door kunstplanten. Tocht trekt plagen aan waar veel planten niet tegen bestand zijn. Doordat enkele kunstplanten tussen de echte planten in inbouwbakken verwerkt zijn, is het verschil niet te zien en is er toch een brede variantie aan planten mogelijk wat de gehele uitstraling dynamisch en aantrekkelijk maakt.