10 tips om interieurbeplanting stralend groen te houden
Planten horen er helemaal bij als het over interieurinrichting gaat. Architecten en projectinrichters nemen plantenbakken, mos- en plantenwanden op in hun ontwerpen voor bedrijfsinterieurs. Planten geven sfeer, leveren zuurstof, reduceren schadelijke stoffen en geluid en verbeteren het klimaat. Maar het stralend groen houden van al deze soorten van interieurbeplanting, is niet voor iedereen zo eenvoudig. Bruinsma Natuurlijk helpt je graag op weg om wat meer groene vingers te ontwikkelen met 10 onderhoudstips.
1. Geef interieurbeplanting voldoende licht
Met behulp van zonlicht zet de plant energie om in suikers, welke nodig zijn om de sapstroom op gang te houden, te verdampen en nieuwe plantdelen te vormen. Met te weinig licht, kan een plant niet in leven blijven, laat staan groeien. Over het algemeen geldt, hoe lichter groen het blad, hoe meer licht de plant nodig heeft. Regelmatig een plant draaien, helpt mee om de plant zich rondom goed te laten ontwikkelen. Voor meer informatie over licht op planten, lees ons blog 'groeilicht voor groene kantoorplanten'.
2. Voorkom tocht
Soms willen we de ramen en deuren weleens lekker tegen elkaar open gooien voor frisse lucht. Hierdoor ontstaat er een lichte tocht die we als mens als prettig kunnen ervaren, maar interieurbeplanting vindt dit vaak niet fijn. De tocht brengt snel plagen als wolluis met zich mee, die zich graag in de plant nestelt en hem langzaam verzwakt.
3. Kou is funest
Het is belangrijk om te weten of je een binnen- of buitenbeplanting koopt. Tropische planten kunnen temperaturen onder de 15 graden Celsius slecht verdragen. De bladeren worden na het oplopen van de koude schade vrij snel zwart.
4. Het doseren van de watergift
De meeste planten op aarde zijn gebaat bij wekelijks een klein scheutje water. Echter, planten als Dracaena, Yucca, Beaucarnea, vetplanten en orchideeën kun je beter maar één keer in de 2- zelfs 4 weken water geven. Planten met houtachtige stammen, slaan hun water op in de stam en als deze buffer niet tijdig door de plant gebruikt wordt, gaat de stam rotten en overleeft de plant dit niet.
5. Voeding
Een plant heeft naast water ook voedingsstoffen nodig voor groei en vorming, het aanmaken van bladgroen, wortelontwikkeling en het weerbaarder maken tegen ziekten Het voorjaar en de zomer zijn de beste seizoenen hiervoor.
6. Snoeien van interieurbeplanting
Veel blad in een plant is mooi voor de uitstraling, maar het snoeien van planten is wel belangrijk om de plant gezond te houden. Snoeien is nodig om de plant in verhouding tot zijn bak goed in vorm te houden, om de plant jong te houden en daardoor minder vatbaar voor ziekte en plagen wordt. Bij planten die een grote lichtbehoefte hebben, is het ook belangrijk om dichte kruinen open te snoeien om meer licht in de kern toe te laten, zodat ook het blad dicht op de stam zich blijft ontwikkelen. Voor meer informatie over snoeien, lees ons blog 'waarom en hoe planten te snoeien'.
7. Plagen en ziekten
Plagen en ziekten zijn niet altijd makkelijk te herkennen en te zien met het blote oog. De meest voorkomende plagen in interieurbeplanting zijn spint, trips en luizen. Je kunt spintdraadjes zo veel mogelijk uit de plant stoffen of snoeien en met bladglans kun je luizen aanpakken, omdat ze dan plakkerig worden en dit niet overleven.
8. Blad knippen
Soms worden bladeren voor een klein gedeelte bruin, of alleen de puntjes. Je kunt dit met een schaar afknippen, maar laat dan een heel klein randje bruin zitten. Zodra je in het verse groen knipt, gaat ook daar weer een bruine rand ontstaan.
9. Dood hout verwijderen uit interieurbeplanting
Vooral planten die aan de binnenkant veel blad hebben laten vallen, door bijvoorbeeld te weinig licht, houden dan binnenin alleen houten stammetjes over. Dit geeft een onverzorgde uitstraling. Met een snoeischaar kun je het dode hout diep wegsnoeien.
10. Geen andere vloeistoffen
Koffie en thee drinken, kun je beter met de buurvrouw of met collega’s doen, want planten vinden dit echt niet lekker en kunnen er zelfs aan dood gaan. Vooral de suiker en melk hierin zorgen ervoor dat de plant op langer termijn gaat stinken.
Mocht na deze 10 tips de verzorging van de interieurplanting nog niet lukken, of je vindt het erg veel werk, denk dan eens aan een professioneel onderhoudscontract. Dit is zeker voor interieurbeplanting op de werkplek aan te raden.